U kunt uzelf beschermen tegen identiteitsdiefstal door uw burgerservicenummer en andere gevoelige documenten te beschermen, regelmatig uw kredietrapporten te controleren, een tool voor dark web-monitoring te
Als u op een kwaadaardige link klikt, ofwel een phishing-link, bestaat het risico dat u wordt gehackt. Dit komt omdat het klikken op een phishing-link onmiddellijk kan leiden tot het installeren van malware op uw apparaat. Als u op een link klikt, wordt u naar een gevaarlijke phishing-website geleid waar u wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens in te voeren.
Lees verder voor meer informatie over hoe u gehackt kunt worden door op een link te klikken en hoe u kunt voorkomen dat u op dergelijke kwaadaardige links klikt.
Zo kan het klikken op een link ervoor zorgen dat u wordt gehackt
Er zijn twee manieren waarop een link ervoor kan zorgen dat u wordt gehackt: malware en gespoofte websites.
Malware
Malware is kwaadaardige software die is ontworpen om de gevoelige gegevens van een persoon te stelen door hun apparaat te infecteren. Hoewel er veel manieren zijn waarop malware een apparaat kan infecteren, is een van de meest voorkomende manieren via phishing-links. Als u op een phishing-link klikt, is het mogelijk dat malware zichzelf op de achtergrond installeert. Eenmaal geïnstalleerd, kan dit verschillende dingen doen, waaronder uw toetsaanslagen registreren, screenshots maken van het scherm van uw apparaat, toegang krijgen tot de camera en microfoon van uw apparaat en zelfs andere apparaten infecteren die op hetzelfde netwerk zijn verbonden.
Gespoofte websites
Cybercriminelen ontwerpen gespoofte websites zodat ze lijken alsof ze van legitieme en vaak bekende bedrijven zijn. Deze websites kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als belangrijke bankinstellingen zoals Chase of e-commerce-websites zoals Amazon. Cybercriminelen linken naar deze gespoofte websites in phishing-e-mails en sms-berichten in de hoop dat iemand erop klikt, op de gespoofte site terechtkomt en vervolgens hun persoonlijke gegevens invoert, zoals hun inloggegevens of creditcardgegevens. Als u slachtoffer wordt van een dergelijke scam, kan dit ervoor zorgen dat uw werkelijke accounts worden gehackt, met financieel verlies tot gevolg.
Tips om te voorkomen dat u op phishing-links klikt
Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u op phishing-links klikt en vervolgens wordt gehackt.
Klik nooit op links die u niet verwacht
Als u ooit ongevraagde berichten ontvangt waarin u wordt aangespoord om op een link te klikken via sms-, e-mail- of privébericht, klik dan niet op de link. Het is altijd het beste om ervan uit te gaan dat de link die u ontvangt kwaadaardig is, vooral als u deze ontvangt van een onbekende afzender. Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om op een link te klikken, moet u dit vermijden zodat u beschermd blijft.
Controleer of een link veilig is voordat u erop klikt
Als u denkt dat een link die u ontvangt veilig is, controleer dan of dit inderdaad het geval is voordat u erop klikt. Hier zijn twee manieren waarop u kunt controleren of een link veilig is zonder dat u het risico loopt om gehackt te worden.
- Beweeg uw muis over de URL: als u op een computer werkt, kunt u uw muis over de URL bewegen, ook wel het websiteadres genoemd. Zo kunt u zien of de gekoppelde URL verdacht lijkt of deze u naar een compleet andere website omleidt dan de bedoeling was.
- Gebruik een URL-checker: een andere manier waarop u kunt controleren of een link veilig is, is door een URL-checker zoals Google Transparency Report te gebruiken. U hoeft dan alleen de link veilig te kopiëren door met de rechtermuisknop op uw muis te klikken als u een computer gebruikt, of door de link enkele seconden in te drukken als u een smartphone gebruikt, waarnaar vervolgens ‘kopiëren’ verschijnt onder de verschillende opties. Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het kopiëren van de link om te voorkomen dat u per ongeluk op de link klikt.
Zodra u hebt vastgesteld dat de link veilig is, kunt u erop klikken.
In plaats van op een link te klikken, gaat u rechtstreeks naar de officiële website
Als u een bericht ontvangt waarvan wordt beweerd dat het afkomstig is van een bedrijf waarbij u een account hebt, kunt u beter rechtstreeks naar de officiële website te gaan en daardoor vermijden dat u op een onveilige link klinkt. Als u bijvoorbeeld een sms-bericht ontvangt waarin staat dat u uw accountgegevens voor uw Amazon-account moet bijwerken en dat de sms-bericht een link bevat om in te loggen, klik dan niet op de link. Ga in plaats daarvan rechtstreeks naar de Amazon-app of -website en werk uw accountgegevens eventueel vanaf daar bij.
Wat moet u doen als u per ongeluk op een phishing-link hebt geklikt
Als u per ongeluk op een phishing-link klikt, kunt u uw gegevens beschermen als u weet wat u moet doen. Volg deze stappen als u per ongeluk op een phishing-link klikt.
1. Verbreek onmiddellijk de internetverbinding met uw apparaat
Wanneer u op een phishing-link hebt geklikt, moet u als eerste de verbinding met uw apparaat van het internet verbreken. Als de link malware bevat, kan deze actie helpen om de schade te beperken die de malware veroorzaakt en voorkomen dat andere apparaten die op hetzelfde netwerk zijn aangesloten worden geïnfecteerd. Uw apparaat loskoppelen van het internet kan tevens voorkomen dat de cybercriminelen toegang krijgen tot uw apparaat.
2. Als u uw inloggegevens hebt verstrekt, moet u uw wachtwoord onmiddellijk wijzigen
Als u naar een gespoofte website bent omgeleid nadat u op de phishing-link hebt geklikt en uw inloggegevens hebt ingevoerd, is het cruciaal om uw wachtwoord voor dat account onmiddellijk bij te werken. Gebruik een wachtwoord– of wachtwoordzingenerator om uw account te beveiligen met een sterk wachtwoord. Als u het wachtwoord hergebruikt van dat account, moet u de wachtwoorden van de andere accounts ook bijwerken. Zorg ervoor dat u niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts wanneer u deze bijwerkt.
Schakel naast het bijwerken van uw wachtwoorden ook multifactorauthenticatie (MFA) in. Dit zorg voor een extra beveiligingslaag voor uw accounts om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
3. Als u financiële gegevens hebt ingevoerd, moet u uw betaalkaarten blokkeren
Als u naar een gespoofte website bent omgeleid waar u wordt gevraagd om creditcardgegevens of andere financiële gegevens te verstrekken en u deze op de site hebt ingevoerd, moet u deze bankpassen onmiddellijk blokkeren. Door uw creditcard te blokkeren, worden nieuwe transacties onderbroken. U kunt uw creditcard of betaalkaart blokkeren door naar de mobiele app van uw bank te gaan of rechtstreeks contact op te nemen met uw bank. Naast het blokkeren van uw betaalkaart, moet u ook een nieuwe betaalkaart aanvragen door contact op te nemen met uw bank en hen te laten weten dat u slachtoffer bent geworden van een phishing-scam. Uw bank moet uw huidige betaalkaart annuleren en u via de post een nieuwe betaalkaart sturen met een nieuw kaartnummer.
4. Scan uw apparaat met antivirussoftware
Nadat u de bovenstaande stappen hebt genomen om uw gegevens te beschermen, moet u uw apparaat ook laten scannen door antivirussoftware. Antivirussoftware kan bekende malware en virussen van uw apparaat detecteren en verwijderen. Hoewel het beste is om al antivirussoftware op uw apparaat te hebben ter voorkoming van virussen, kan de software nog steeds worden gebruikt om de malware te verwijderen nadat uw apparaat al is geïnfecteerd. Als u merkt dat uw apparaat nog steeds tekenen van malware-infectie vertoont nadat u dit is gescand, moet u uw apparaat mogelijk resetten naar de fabrieksinstellingen. Voordat u de fabrieksinstellingen van uw apparaat reset, moet u ervoor zorgen dat er een back-up wordt gemaakt van al uw opgeslagen gegevens om te voorkomen dat deze worden verloren.
Zorg ervoor dat u niet wordt gehackt door een phishing-link
Phishing-scams zullen waarschijnlijk blijven bestaan. Het is daarom belangrijk om te weten hoe u dergelijke scams kunt voorkomen, vooral als het gaat om phishing-links. Hoewel phishing-links aanvankelijk moeilijk te herkennen zijn, is dit geen onmogelijke taak. Het is dus belangrijk om te weten hoe en wat u moet doen als u per ongeluk op een link klikt.
Door een wachtwoordmanager zoals Keeper® te gebruiken, kunt u leren herkennen wanneer u op een gespoofte website terechtkomt. Uw inloggegevens worden dan namelijk niet automatisch ingevuld als de URL van de site niet overeenkomt met de inhoud van uw wachtwoordkluis. Zo kunt u voorkomen dat u uw inloggegevens onbewust onthuld.
Benieuwd hoe een wachtwoordmanager zoals Keeper u kan helpen om phishing-websites te identificeren? Start vandaag nog een gratis proefversie voor 30 dagen.