Het beveiligen van privileged accounts met FIDO2-beveiligingssleutels is de beste manier om ze te beschermen tegen interne en externe bedreigingen, omdat ze een verbeterde beveiliging bieden
De belangrijkste cyberbedreigingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd, zijn ransomware, aanvallen op de toeleveringsketen, bedreigingen van binnenuit, phishing en social engineering-aanvallen. Met 25% was de productiesector in 2023 het grootste doelwit van alle cyberaanvallen. Aangezien de productiesector steeds meer afhankelijk is van het Internet of Things (IoT) om de efficiëntie en productiviteit te verbeteren, is het van essentieel belang om beveiligingsrisico’s aan te pakken.
Lees verder om meer te weten te komen over het belang van cybersecurity in de productiesector, de belangrijkste cyberbedreigingen waarmee deze branche wordt geconfronteerd en de beveiligingsmaatregelen die nodig zijn om dergelijke bedreigingen te beperken.
Waarom cybersecurity cruciaal is voor fabrikanten
Aangezien productieprocessen zoals productielijnen, besturingssystemen en voorraadbeheer steeds meer geautomatiseerd en technologiegestuurd worden, moet het versterken van cybersecurity ook een prioriteit worden. Hier volgen drie redenen waarom cybersecurity belangrijk is in de productiesector.
Toenemende cyberdreigingen
Cyberbedreigingen, zoals ransomware en bedreigingen van binnenuit, zijn steeds vaker gericht op fabrikanten. Cybercriminelen misbruiken digitale systemen om bedrijfsactiviteiten te onderbreken, de productie te verstoren en gevoelige gegevens te stelen. Deze inbreuken kunnen aanzienlijke verstoringen veroorzaken, wat leidt tot vertragingen, kwaliteitsproblemen en financiële verliezen.
Complexe netwerkomgevingen
Productienetwerken combineren snel evoluerende informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT), waardoor ze moeilijker te beheren zijn. IT-systemen verwerken gegevens, communicatie en planning, terwijl OT zich richt op het beheer van productieapparatuur, sensoren en robots. IoT-apparaten zoals sensoren en camera’s verzamelen bijvoorbeeld gegevens in realtime. Dit helpt fabrikanten hun productiviteit te verbeteren door activiteiten te optimaliseren, onderhoudsbehoeften te voorspellen en voorraden beter te beheren. Het groeiende aantal verbonden apparaten verhoogt echter ook het risico op cyberaanvallen. Zonder sterke beveiliging kunnen cybercriminelen misbruik maken van zwakke plekken om toegang te krijgen, waardoor het belangrijk is om de cybersecurity te versterken om deze systemen te beschermen.
Strengere regelgeving en naleving
Fabrikanten zijn onderworpen aan wetten en regelgeving inzake cybersecurity. Naast de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de EU moeten organisaties voldoen aan branchespecifieke normen zoals ISO 27001 en het National Infrastructure Protection Plan. Naleving van deze voorschriften zorgt niet alleen voor productkwaliteit en gegevensbeveiliging, maar bouwt ook vertrouwen op bij klanten, partners en belanghebbenden. Het niet naleven van regelgeving kan leiden tot een beschadigde reputatie, boetes en het onderbreken van bedrijfsactiviteiten.
De belangrijkste cyberbedreigingen voor de productiesector
Er zijn verschillende vormen van cyberbedreigingen en deze gaan elk gepaard met hun eigen risico’s. Hier volgen enkele van de meest kritieke risico’s die fabrikanten in hun beveiligingsstrategieën moeten aanpakken.
Ransomware-aanvallen
Ransomware-aanvallen versleutelen de gegevens of systemen van fabrikanten en eisen losgeld in ruil voor de decoderingssleutel. In de productiesector zijn productiebesturingssystemen en voorraadbeheersystemen bijzonder frequente doelwitten. Succesvolle ransomware-aanvallen kunnen de productie stilleggen, leveringsvertragingen veroorzaken en tot aanzienlijke financiële verliezen leiden.
In februari 2022 werd Bridgestone Americas, een toonaangevende bandenfabrikant, het slachtoffer van een ransomware-aanval. Het incident veroorzaakte wijdverspreide verstoringen, waardoor het bedrijf zijn netwerken in productiefaciliteiten in Noord-Amerika en Latijns-Amerika gedurende enkele dagen moest sluiten. De cybercriminelen kregen toegang tot tal van bedrijfsgegevens, waaronder bestanden met gevoelige klantgegevens, en dreigden de gestolen gegevens openbaar te maken tenzij er losgeld werd betaald.
Aanvallen op de toeleveringsketen
Aanvallen op de toeleveringsketen vinden plaats wanneer cybercriminelen misbruik maken van kwetsbaarheden bij externe leveranciers of serviceproviders om inbreuk te maken op de beveiliging van een fabriek. Bij deze aanvallen richten de cybercriminelen zich niet rechtstreeks op het bedrijf; in plaats daarvan infiltreren ze het netwerk via een minder beveiligde partner of leverancier in de toeleveringsketen. Een succesvolle aanval op de toeleveringsketen kan een kettingreactie veroorzaken en nadelige gevolgen hebben voor meerdere organisaties in het hele netwerk.
In 2020 werd SolarWinds, een bedrijf dat IT-beheer en softwareoplossingen aanbiedt, het doelwit van een aanval op de toeleveringsketen. Cybercriminelen infecteerde het SolarWinds Orion-softwaresysteem met een schadelijke code. Dit softwaresysteem werd gebruikt door duizenden organisaties, waaronder de Amerikaanse federale overheid. Zodoende kregen cybercriminelen achterdeurtoegang tot de IT-systemen van klanten, waardoor ze extra malware konden implementeren en nog meer netwerken konden binnendringen.
Bedreigingen van binnenuit
Bedreigingen van binnenuit verwijzen naar bedreigingen die hun oorsprong vinden binnen de organisatie en meestal worden veroorzaakt door werknemers of leveranciers. Een medewerker met onnodige systeemtoegang kan onbedoeld operationele fouten maken of opzettelijk informatie lekken. Of de acties van de insider nu wel of niet kwaadaardig zijn bedoeld, deze bedreigingen kunnen leiden tot gegevensinbreuken die de reputatie van een bedrijf ernstig kunnen beschadigen.
In 2023 kreeg Tesla te maken met zijn grootste datalek tot op heden als gevolg van een bedreiging van binnenuit. Twee voormalige Tesla-medewerkers lekten de persoonlijke gegevens van meer dan 75.000 mensen, waaronder medewerkers, naar een buitenlands mediakanaal. Hoewel het mediakanaal beweerde dat ze de gelekte informatie niet zouden publiceren, werd Tesla geconfronteerd met de mogelijkheid dat ze een boete van 3,3 miljard dollar moesten betalen voor het overtreden van de AVG (algemene verordening gegevensbescherming).
Phishing- en social engineering-aanvallen
Phishing– en social engineering-aanvallen zijn veelvoorkomende cyberbedreigingen die zich richten op werknemers door middel van manipulatie en bedrieglijke tactieken om gevoelige informatie te stelen of hen te misleiden tot het uitvoeren van schadelijke acties. Deze aanvallen komen vaak in de vorm van frauduleuze e-mails, sms-berichten, telefoongesprekken of vervalste websites, allemaal ontworpen om werknemers te misleiden tot het onthullen van vertrouwelijke informatie. Omdat IT en OT in de productie nauw verbonden zijn, kunnen deze aanvallen ernstige gevolgen hebben, zoals gekraakte systemen, operationele verstoringen, financiële verliezen, gegevensdiefstal en een beschadigde reputatie.
In 2019 werd Toyota Boshoku Corporation, een dochteronderneming van Toyota, slachtoffer van een phishing-aanval. De cybercriminelen gebruikten een Business Email Compromise-tactiek (BEC) om zich voor te doen als een vertrouwde partner en wisten een medewerker van Toyota ervan te overtuigen een frauduleuze bankoverschrijving goed te keuren. Als gevolg daarvan verloor het bedrijf binnen enkele uren 37 miljoen dollar.
Zo kunt u cyberbedreigingen in de productie beperken
Fabrikanten kunnen cyberbedreigingen beperken door een sterke accountbeveiliging te handhaven, regelmatige beveiligingstrainingen te geven, een reactieplan voor incidenten op te stellen en andere proactieve maatregelen in te voeren.
Handhaven van een sterke accountbeveiliging
Het implementeren van sterke wachtwoorden is een belangrijke beveiligingsgewoonte, omdat dit het voor cybercriminelen moeilijker maakt om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot systemen. Een veiliger alternatief is echter het gebruik van passkeys. Met passkeys hoeven gebruikers geen wachtwoord in te voeren, maar kunnen ze in plaats daarvan met behulp van biometrische gegevens of een swipe-patroon zichzelf identificeren, waardoor zowel de veiligheid als het gemak toeneemt.
Multifactorauthenticatie (MFA) is een andere beveiligingsmaatregel die helpt om ongeautoriseerde logins te voorkomen. Zelfs als een wachtwoord wordt gehackt, kan een cybercrimineel zonder de tweede vorm van authenticatie geen toegang krijgen tot het account. MFA is vooral belangrijk voor privileged accounts omdat deze het hoogste niveau van toegang hebben tot verschillende systemen, waardoor ze het belangrijkste doelwit zijn voor cybercriminelen.
Geef werknemers regelmatig training in beveiliging
Het is belangrijk om alle werknemers sterk bewust te maken van beveiligingsmaatregelen om aanvallen te voorkomen die worden veroorzaakt door nalatigheid of gebrek aan kennis. In de productie wordt beveiligingstraining vaak over het hoofd gezien ten gunste van prioriteit voor productiviteit en veiligheid. Het aanbieden van regelmatige trainingen op het gebied van beveiligingsbewustzijn is echter cruciaal om risico’s te beperken. Deze training moet zich richten op praktische onderwerpen, zoals het kunnen identificeren van phishing-e-mails, het maken van sterke wachtwoorden, het gebruik van passkeys indien dit mogelijk is, het inschakelen van MFA en het handhaven van goede gewoonten rondom netwerkbeveiliging.
Zorg ervoor dat software en firmware geactualiseerd zijn
Zorg ervoor dat software en firmware altijd geactualiseerd zijn, omdat nieuwere updates meestal beveiligingspatches bevatten die eventuele kwetsbaarheden oplossen. Cybercriminelen misbruiken deze kwetsbaarheden vaak om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot de systemen van een organisatie. Verouderde software of firmware maakt alle kritieke apparatuur, netwerken en systemen kwetsbaar voor aanvallen. Deze verouderde systemen ontvangen vaak geen updates of patches meer van hun ontwikkelaars, waardoor de beveiligingsrisico’s enorm toenemen. Als het niet praktisch is om deze systemen te vervangen, overweeg dan om OT-netwerken te scheiden van IT-netwerken en gebruik firewalls en toegangscontroles om deze scheiding te versterken.
Segmenteer het netwerk van uw organisatie
Het segmenteren van het netwerk van uw organisatie in kleinere, gecontroleerde segmenten met specifieke toegangscontroles en beveiligingsmaatregelen helpt potentiële bedreigingen te beperken en voorkomt dat ze zich verspreiden. Deze aanpak vermindert het aanvalsoppervlak, waardoor de nadelige gevolgen van beveiligingsincidenten worden beperkt. Segmenteren van netwerken verbetert ook de zichtbaarheid, wat een betere monitoring en snellere detectie van verdachte activiteiten mogelijk maakt.
Implementeer strikte toegangscontroles
Gezien de complexiteit van productienetwerkomgevingen is het belangrijk om de blootstelling van kritieke systemen en gevoelige gegevens te beperken om het risico op cyberbedreigingen te minimaliseren. Door strikte toegangscontroles te implementeren, zoals rolgebaseerde toegangscontrole (RBAC), wordt het principe van minimale privileges (PoLP) toegepast die ervoor te zorgen dat gebruikers alleen het minimale niveau van systeemtoegang krijgen dat nodig is voor hun functie.
Een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM), zoals KeeperPAM bevat RBAC om volledig inzicht te bieden in geprivilegieerde accounts die toegang hebben tot kritieke systemen. Hierdoor kunnen organisaties gebruikersactiviteiten tijdens geprivilegieerde sessies effectief volgen en registreren, terwijl deze accounts worden beveiligd om misbruik te voorkomen.
Verbeter de zichtbaarheid van het netwerk
In de productiesector zijn verschillende apparaten verbonden met het netwerk, waaronder productieapparatuur, besturingssystemen en interne servers. Door een duidelijk beeld te hebben van welke apparaten met welke netwerken communiceren, kunnen potentiële beveiligingsrisico’s vroegtijdig worden geïdentificeerd. Voor een goede zichtbaarheid van het netwerk kunt u tools gebruiken zoals SIEM-systemen (Security Information and Event Management) om abnormaal verkeer of verdachte communicatie te detecteren. SIEM-tools analyseren logboekgegevens en gebeurtenisinformatie die in het hele netwerk worden verzameld om afwijkingen te identificeren en te reageren op potentiële bedreigingen.
Maak regelmatig een back-up van gegevens
Productieomgevingen zijn afhankelijk van kritieke gegevens voor productieprocessen, activiteiten in de toeleveringsketens en voorraadbeheer. Het verlies van deze gegevens kan leiden tot aanzienlijke financiële en reputatieschade. Regelmatige back-ups stellen bedrijven in staat om snel te herstellen van gegevensverlies dat wordt veroorzaakt door cyberaanvallen. Bovendien zorgt het uitvoeren van regelmatige back-ups ervoor dat fabrikanten kunnen voldoen aan de regelgeving voor industriële naleving, waardoor gegevensbescherming en bedrijfscontinuïteit worden gegarandeerd.
Een reactieplan opstellen voor incidenten
Een reactieplan voor incidenten beschrijft de verantwoordelijkheden en procedures die moeten worden gevolgd in geval van een cybersecurity-incident, zoals een datalek of een man-in-the-middle-aanval. Als er iets misgaat, helpt het plan om de controle terug te krijgen, schade te minimaliseren en paniek te voorkomen. Er moet een speciaal team worden toegewezen aan het beheer van dit plan, bekend als het Computer Security Incident Response Team (CSIRT), dat verantwoordelijk is om op passende wijze te reageren op cybersecurity-incidenten.
Volg richtlijnen en voorschriften voor cybersecurity
Fabrikanten moeten voldoen aan een reeks wetten en voorschriften inzake cybersecurity om de veiligheid en integriteit van hun activiteiten te waarborgen. Specifieke regelgeving, zoals de AVG en het cyberbeveiligingskader van het National Institute of Standards and Technology (NIST), zorgen ervoor dat de gegevensbescherming en operationele veiligheid worden gewaarborgd. Deze normen bieden praktische richtlijnen voor het omgaan met beveiligingsrisico’s waarmee de productiesector wordt geconfronteerd. Naleving zorgt niet alleen voor een legale bedrijfsvoering, maar versterkt ook de beveiligingspositie van een organisatie.
Beperk cyberrisico’s in de productiesector met KeeperPAM®
Aangezien productiebedrijven steeds nieuwe technologieën toepassen en hun netwerken blijven uitbreiden, is het belangrijk om de bijbehorende risico’s tegen te gaan door te investeren in een PAM-oplossing zoals KeeperPAM. KeeperPAM helpt organisaties om strikte controle te houden over toegangsrechten en privileged accounts waardoor ongeautoriseerde toegang wordt voorkomen en het risico op misbruik van privileges wordt verminderd. Het kan ook worden geïntegreerd met SIEM-systemen, waardoor een uitgebreide beveiligingsbenadering ontstaat die zowel de zichtbaarheid van het netwerk vergroot en de realtime detectie van bedreigingen verbetert.
Vraag een demo aan van KeeperPAM om te zien hoe dit de cybersecurity van uw organisatie kan verbeteren en bescherming kan bieden tegen cyberbedreigingen.