Het opslaan van uw wachtwoorden in Google Spreadsheets brengt verschillende risico's met zich mee, zoals het gebrek aan end-to-end-encryptie en de afwezigheid van veilige deelmogelijkheden. Hoewel
Het is nooit veilig om uw wachtwoorden fysiek op te schrijven en te bewaren in een kladblok, omdat ze dan kwetsbaar zijn voor verlies, beschadiging of diefstal, waardoor uw online accounts worden gecompromitteerd. Bewaar wachtwoorden ook nooit in een digitaal kladblok. Een digitaal kladblok kan de ingebouwde app zijn van uw iPhone, Notities of een app voor het maken van notities, zoals Evernote of OneNote. Het opslaan van uw wachtwoorden in een fysiek of digitaal kladblok brengt verschillende beveiligingsrisico’s met zich mee, maar het uiteindelijk ontbreekt het hebben van een goede versleuteling.
Laten we eens kijken naar de risico’s van het beheren van wachtwoorden in een fysiek of digitaal kladblok en hoe u uw wachtwoorden moet beheren.
Risico’s van handgeschreven wachtwoorden in een kladblok
Het gebruik van een kladblok om wachtwoorden op te schrijven lijkt handig, maar dit brengt ook verschillende beveiligingsrisico’s met zich mee. Hier benoemen we een aantal risico’s.
Het kladblok kan kwijtraken of worden gestolen
Het is een angstaanjagende gedachte, maar wat zou er gebeuren als uw notitieblok verloren zou gaan of nog erger, zou worden gestolen? Als u het kladblok kwijtraakt, hebt u geen toegang meer tot al uw wachtwoorden. Als het kladblok wordt gestolen, kunnen dreigingsactoren ongeautoriseerde toegang krijgen tot uw accounts, wat leidt tot ernstige gevolgen, zoals aanvallen op accountovernames.
Kladblokken kunnen beschadigd raken
Kladblokken slijten na verloop van tijd, de inkt vervaagt en het papier scheurt, waardoor uw wachtwoorden onmogelijk te lezen zijn. Ongelukken zoals waterschade kunnen het kladblok ruïneren, waardoor u belangrijke inloggegevens meteen kwijtraakt. Het is bijna onmogelijk om papieren documenten te herstellen zodra ze zijn beschadigd.
U hebt op geen enkele andere manier toegang tot uw notitieblok
Om toegang te behouden tot de wachtwoorden in uw kladblok, moet u het kladblok altijd bij u hebben. Als u bijvoorbeeld niet thuis bent of op vakantie bent, kunt u alleen inloggen op uw accounts door het fysieke notitieblok mee te nemen. Als u het notitieblok vergeet in te pakken, kunt u niet inloggen op uw accounts. Als u in een noodgeval moet inloggen op een account, is het onhandig en gevaarlijk om niet in te kunnen loggen, afhankelijk van de situatie.
Risico’s van het opslaan van wachtwoorden in kladblok-apps
U denkt misschien dat het opslaan van wachtwoorden in de ingebouwde kladblok-app van uw telefoon veiliger is dan het gebruik van een fysiek kladblok. Dit is echter niet het geval.
Niet-versleutelde gegevens
De memo-app van uw telefoon versleutelt geen gegevens. Dit betekent dat als uw telefoon verloren of gestolen wordt, anderen gemakkelijk toegang hebben tot uw wachtwoorden en de gevoelige gegevens die zijn opgeslagen in de memo-app. Niet-versleutelde informatie is ook kwetsbaar voor inbreuken of lekken.
Risico op malware
Smartphones zijn belangrijke doelwitten voor malware zoals spyware. Deze stiekeme software kan op uw apparaten terecht komen en uw gegevens overnemen zonder dat u het weet. Dit betekent dat uw wachtwoorden en privégegevens in memo-apps kunnen worden gestolen door malware, waardoor uw persoonlijke gegevens worden gelekt.
De veiligste manier om uw wachtwoorden op te slaan is met een wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is ontworpen om u te helpen bij het veilig aanmaken, opslaan, beheren en delen van wachtwoorden. Het wordt geleverd met verschillende handige functies en voordelen, zoals:
- Protecting your passwords with strong encryption
- Automatically generating strong passwords
- Autofilling online account credentials
- Offering access to passwords across multiple devices
- Remembering one master password to access all stored passwords
- Sharing passwords securely with others
- Conducting security audits to ensure passwords are unique and strong
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen kladblokken gebruiken om wachtwoorden op te slaan, is omdat ze hulp nodig hebben bij het onthouden van hun wachtwoorden. Het leuke van wachtwoordmanagers is dat u slechts één wachtwoord hoeft te onthouden, namelijk uw masterwachtwoord. Zodra uw masterwachtwoord is ingevoerd, hebt u toegang tot alle gegevens die zijn opgeslagen in uw wachtwoordkluis.
Waar moet u rekening mee houden bij het selecteren van een betrouwbare wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager speelt een cruciale rol in online beveiliging, waardoor het belangrijk is om de juiste wachtwoordmanager te selecteren. Bij het kiezen van een wachtwoordmanager is het aan te raden een aantal van deze functies te overwegen om te weten dat u de juiste hebt geselecteerd.
Zero-knowledge encryptie
Zero-knowledge encryptie is een beveiligingsmethode die gegevensinbreuken irrelevant maakt door versleuteling en gegevensscheiding te gebruiken. Een zero-knowledge wachtwoordmanager heeft geen inzage in gebruikersgegevens. Dit betekent dat uw inloggegevens niet worden gecompromitteerd als de provider van de wachtwoordmanager wordt gehackt.
Multifactorauthenticatie (MFA)
Multifactorauthenticatie (MFA) is een beveiligingsproces waarbij gebruikers hun identiteit bewijzen met twee of meer authenticatiemethoden. Door meerdere authenticatiemethoden te combineren, zoals codes die worden verzonden via sms-berichten, authenticatie-app-tokens of gezichtsherkenning, kan de accountbeveiliging aanzienlijk worden versterkt. Het kiezen van een wachtwoordmanager die MFA ondersteunt bij het inlogproces is cruciaal om accounts te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
Compatibiliteit met apparaten en software
Bij het kiezen van een wachtwoordmanager moet u er zeker van zijn of deze compatibel is met al uw apparaten, besturingssystemen en browsers. Het kiezen van een wachtwoordmanager die compatibel is met meerdere platforms, garandeert een moeiteloze functionaliteit op verschillende apparaten en browsers, zodat u uw wachtwoorden veilig kunt beheren vanaf elke locatie.
Automatisering
Wachtwoordmanagers moeten automatisch functies verwerken zoals het opslaan van wachtwoorden, het genereren van nieuwe wachtwoorden en het automatisch invullen. Met name browserextensies moeten het inlogproces naadloos automatiseren, waardoor u snel en eenvoudig kunt inloggen op websites.
Wachtwoordgenerators
De door u geselecteerde wachtwoordmanager moet ook een ingebouwde wachtwoordgenerator hebben, zodat u voor elk account sterke, unieke en complexe wachtwoorden kunt aanmaken. Met deze functie kunnen gebruikers gemakkelijk sterke wachtwoorden aanmaken zonder ze te hoeven onthouden, waardoor de beveiliging van hun accounts wordt verbeterd.
Vertrouw op Keeper® voor uw vereisten voor wachtwoordbeheer
Door wachtwoorden in een kladblok op te slaan, of het nu digitaal of fysiek is, wordt u blootgesteld verschillende cyberbedreigingen. Oplossingen voor wachtwoordbeheer zoals Keeper zijn echter ontworpen om deze risico’s te beperken. Het gebruik van Keeper beschermt u niet alleen tegen online bedreigingen en aanvallen, maar maakt het ook eenvoudiger om wachtwoorden te beheren.
Wilt u zelf de voordelen van een wachtwoordmanager ervaren? Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen.