De belangrijkste cyberbedreigingen waarmee de productiesector wordt geconfronteerd, zijn ransomware, aanvallen op de toeleveringsketen, bedreigingen van binnenuit, phishing en social engineering-aanvallen. Met 25% was de...
Het beveiligen van privileged accounts met FIDO2-beveiligingssleutels is de beste manier om ze te beschermen tegen interne en externe bedreigingen, omdat ze een verbeterde beveiliging bieden en gebruiksvriendelijker zijn in vergelijking met traditionele authenticatiemethoden.
Lees verder voor meer informatie over waarom traditionele methoden niet voldoende zijn om privileged accounts te beschermen, hoe FIDO2 de beveiliging verbetert en de voordelen van het gebruik van FIDO2 voor privileged accounts.
De tekortkomingen van traditionele authenticatiemethoden voor privileged accounts
Het gebruik van traditionele authenticatiemethoden voor privileged accounts, zoals op wachtwoorden gebaseerde authenticatie en multifactorauthenticatie (MFA), kan ze kwetsbaar maken voor verschillende cyberaanvallen.
Op wachtwoorden gebaseerde authenticatie
Op wachtwoorden gebaseerde authenticatie is van nature kwetsbaar vanwege menselijke fouten, een slechte wachtwoordhygiëne en zijn vatbaar voor misbruik als het gaat om phishing, social engineering en brute force-aanvallen. Veel gebruikers maken bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden en gebruiken ze op meerdere websites, waardoor cybercriminelen deze wachtwoorden gemakkelijk kunnen raden en toegang krijgen tot gevoelige gegevens.
Multifactorauthenticatie (MFA)
Hoewel MFA veiliger is dan wanneer alleen wachtwoorden worden gebruikt, is het nog steeds kwetsbaar. Veel MFA-methoden zijn vatbaar voor cyberaanvallen, zoals sim-swapping, Man-in-the-Middle (MITM)-aanvallen en phishing-codes met eenmalige wachtwoord-codes (OTP), die deze beschermingen kunnen omzeilen. Bij een phishing-aanval kunnen cybercriminelen gebruikers bijvoorbeeld misleiden zodat ze hun codes onthullen, de effectiviteit van MFA ondermijnen en de accountbeveiliging compromitteren.
Wat is FIDO2 en verbetert het de beveiliging?
FIDO2 is een reeks authenticatiestandaarden die wachtwoordloze, veilige gebruikersauthenticatie mogelijk maken. Het vertrouwt op asymmetrische versleuteling, met een stel openbare en privésleutels voor authenticatie. De openbare sleutel wordt opgeslagen op de server van de serviceprovider, terwijl de privésleutel veilig wordt opgeslagen op het apparaat van de gebruiker, zodat alleen geautoriseerde gebruikers de toegang tot hun apparaat kunnen verifiëren. Dit betekent ook dat zelfs als de authenticatieserver is gecompromitteerd, de inloggegevens van gebruikers niet kunnen worden gestolen. FIDO2 bestaat uit twee belangrijke componenten: webauthenticatie (WebAuthn) en het Client-to-Authenticator Protocol (CTAP). WebAuthn is een API waarmee browsers gebruikers kunnen authenticeren zonder wachtwoorden, terwijl CTAP de communicatie tussen de authenticator en het apparaat van de gebruiker mogelijk maakt. Deze protocollen vormen de basis van het wachtwoordloze authenticatiemodel van FIDO2.
Zo gebruikt FIDO2 cryptografie met openbare sleutels.
- Registratie: wanneer een gebruiker zich registreert bij een FIDO2-ondersteunde online service, genereert hun apparaat een uniek openbaar-privésleutelpaar. Dit sleutelpaar is gekoppeld aan die specifieke webapplicatie en wordt alleen voor die service gebruikt.
- Authenticatie: elke keer dat de gebruiker inlogt op de service, stuurt de server een uitdaging naar het apparaat van de gebruiker. Het apparaat gebruikt de privésleutel om de uitdaging te ondertekenen, die vervolgens wordt teruggestuurd naar de server. De server verifieert de handtekening met de openbare sleutel, zodat de gebruiker in het bezit is van de privésleutel.
Door een privésleutel in combinatie met een openbare sleutel te gebruiken, valideert het FIDO2-authenticatieproces de identiteit van een gebruiker zonder dat er een wachtwoord nodig is. In plaats daarvan vertrouwt het op een combinatie van biometrische gegevens en beveiligingssleutels om de gebruiker te kunnen herkennen, waardoor een sterkere, maar handige alternatieve authenticatiemethode wordt geboden. FIDO2 is ook veiliger en gemakkelijker te gebruiken dan MFA, omdat het geen gevoelige gegevens vereist zoals OTP’s, waardoor de risico’s op sim-swapping en phishing-aanvallen worden verminderd.
Een FIDO2-beveiligingssleutel is een fysiek apparaat dat de privésleutel opslaat. Wanneer een gebruiker moet inloggen op een account, voegen ze de FIDO2-beveiligingssleutel in wanneer ze daarom worden gevraagd. Vervolgens tikken ze erop om de uitdaging te ondertekenen met de privésleutel.
De voordelen van het gebruik van FIDO2-beveiligingssleutels voor privileged accounts
Het gebruik van FIDO2-beveiligingssleutels biedt veel voordelen, waaronder sterke bestendigheid tegen phishing-aanvallen, overbodigheid van wachtwoorden, eenvoudige en gebruikersvriendelijke authenticatie en schaalbaarheid in bedrijfsomgevingen.
Bestand tegen phishing
Een van de grootste voordelen van het gebruik van FIDO2-beveiligingssleutels is hun immuniteit voor phishing-aanvallen, omdat ze fysieke hardware zijn. Dit voorkomt dat cybercriminelen inloggegevens stelen via methoden zoals social engineering of gespoofte websites.
Eenvoudig en gebruikersvriendelijk
FIDO2 verbetert de gebruikerservaring door het gebruik overbodig te maken om meerdere wachtwoorden voor elk online account te onthouden of te vertrouwen op complexe MFA-methoden. In plaats daarvan kunnen gebruikers zich gemakkelijk authenticeren door een hardwaresleutel in te voegen of erop te tikken of biometrische gegevens te gebruiken, zoals een vingerafdruk of gezichtsherkenningsscan. Dit maakt authenticatie zowel veilig als probleemloos, terwijl privileged accounts nog steeds worden beschermd.
Schaalbaar in bedrijfsomgevingen
FIDO2-beveiligingssleutels kunnen worden ingezet om een groot aantal privileged accounts in een organisatie te beveiligen, waardoor ze een ideale beveiligingsoplossing zijn voor bedrijfsomgevingen. Ze bieden sterke bescherming, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot gevoelige systemen zonder de bestaande infrastructuur ingewikkelder te maken. Ongeacht de browser of het platform dat een organisatie gebruikt, stroomlijnt FIDO2 de inlogervaring voor gebruikers, waardoor het een schaalbare oplossing wordt die zich aanpast aan de behoeften van een organisatie.
Ondersteunt naleving en industriestandaarden
FIDO2 ondersteunt de naleving van belangrijke voorschriften, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), SOC 2, NIST en HIPAA door een veilige, wachtwoordloze authenticatiemethode te bieden die de gegevensbescherming en privacy versterkt. Door FIDO2 te implementeren, kunnen organisaties ervoor zorgen dat gevoelige gegevens nooit op kwetsbare manieren worden verzonden of opgeslagen. Dit vermindert ook het risico op gegevensinbreuken, versterkt de beveiliging van de organisatie en helpt deze om te voldoen aan kritieke nalevingsvereisten.
Implementeer FIDO2-beveiligingssleutels in uw organisatie
Het beveiligen van privileged accounts binnen uw organisatie is van cruciaal belang om de integriteit van uw systemen en gevoelige gegevens te behouden. FIDO2-beveiligingssleutels zijn een geweldige ondersteuningsmethode. Keeper ondersteunt het gebruik van FIDO2-beveiligingssleutels als een 2FA-methode om toegang te krijgen tot de kluis op alle apparaten. Beheerders kunnen het gebruik van FIDO2-beveiligingssleutels afdwingen en vereisen dat een beveiligingssleutel wordt gebruikt als de enige 2FA-methode. Deze extra beveiligingslaag helpt u te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, zodat de kritieke bronnen van uw organisatie veilig blijven.