Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
Het gebruiken van Single Sign-On (SSO) biedt verschillende voordelen voor bedrijven en hun werknemers, zoals makkelijkere authenticatie, minder wachtwoordresets via de helpdesk en meer beveiliging. SSO heeft echter ook enkele nadelen, omdat er risico is op een single point of failure, complexe toepassing en niet alle apps ondersteunen het gebruik van SSO.
Lees verder voor meer informatie over de voor- en nadelen van SSO, samen met oplossingen die het beheer van SSO efficiënter en eenvoudiger maken voor bedrijven.
Wat is Single Sign-On?
Single Sign-On is een methode waarmee men zich zonder wachtwoord kan verifiëren om toegang te krijgen tot meerdere systemen en apps aan de hand van slechts één set inloggegevens. Gebruikers moeten zich eerst verifiëren bij de SSO-provider om SSO te gaan gebruiken. Vervolgens genereert de SSO-provider een versleuteld eenmalig token voor toegang tot verschillende services. Dit zorgt ervoor dat gebruikers geen meerdere inloggegevens hoeven te onthouden, wat leidt tot meer bruikbaarheid en productiviteit. SSO biedt bedrijven ook gecentraliseerd beheer van de gebruikerstoegang tot verschillende services, waardoor beveiligingsbeheer eenvoudiger wordt.
De voordelen van Single Sign-On
Dit zijn de drie belangrijkste voordelen van Single Sign-On.
Stroomlijnt verificatie
Het gebruik van SSO heeft als voordeel dat het verificiatieprocessen stroomlijnt, wat leidt tot een verbeterde efficiëntie en productiviteit van bedrijfsactiviteiten. Met SSO hoeven werknemers niet langer afzonderlijk in te loggen op verschillende systemen of applicaties, waardoor ze tijd besparen en een betere gebruikerservaring krijgen.
Minder wachtwoordresets via de helpdesk
SSO vereenvoudigt wachtwoordbeheer, waardoor helpdesks minder verzoeken om resets krijgen. Aangezien gebruikers niet langer te maken hebben met meerdere inloggegevens, zorgt dit voor minder werkbelasting van de IT-afdeling en daarmee besparing op kosten. Bedrijven kunnen deze besparingen inzetten voor andere kritieke IT-projecten of innovaties.
Betere beveiliging
Veel beveiligingsproblemen komen voort uit slechte wachtwoordgewoonten. Met SSO worden de beveiligingsrisico’s met betrekking tot wachtwoorden beperkt omdat gebruikers worden verplicht om slechts één sterke reeks inloggegevens te beheren. Bovendien bevatten SSO-oplossingen vaak multifactorauthenticatie (MFA), waardoor extra beveiligingslagen worden toegevoegd, zodat het account minder risico loopt op inbreuken.
De nadelen van Single Sign-On
Hoewel Single Sign-On de toegang tot meerdere applicaties en services vergemakkelijkt, brengt deze methode ook nadelen met zich mee.
Creëert een single point of failure
Met SSO hebben gebruikers toegang tot meerdere services met slechts één set inloggegevens, wat handig maar ook riskant is. Als het SSO-systeem niet goed wordt onderhouden, kunnen dreigingsactoren dit systeem mogelijk compromitteren en toegang krijgen tot meerdere services tegelijk.
Als het SSO-systeem downtime ervaart, kunnen gebruikers bovendien niet inloggen op de applicaties of services waarmee alleen via dit systeem kan worden ingelogd. Aangezien verificatie afhankelijk is van het SSO-systeem, kunnen problemen zoals systeemfouten of onderhoud de toegang tot alle services voorkomen.
Het invoeren van SSO kan ingewikkeld zijn
Het invoeren van Single Sign-On kan ingewikkeld zijn, omdat bedrijven veel tijd en bronnen moeten investeren. Bij het invoeren van SSO moeten bedrijven het SSO-systeem integreren met en aanpassen aan apps die het gebruik van SSO ondersteunen, wat ingewikkeld en uitdagend kan zijn.
Niet alle apps ondersteunen SSO
Hoewel veel populaire services en applicaties SSO ondersteunen, zijn er nog steeds veel die dat niet doen, vooral legacy Line-of-Business (LOB) apps die kritieke back-end bedrijfsfuncties uitvoeren en niet eenvoudig te refactoren of te vervangen zijn. Dit kan wrijving veroorzaken en de veiligheidsrisico’s vergroten voor gebruikers die toegang moeten hebben tot zowel SSO-ondersteunde als niet-ondersteunde services, omdat ze nog steeds aanmeldingsgegevens moeten beheren voor services die SSO niet ondersteunen.
Zo vereenvoudigt Keeper de invoering van SSO voor bedrijven
Keeper SSO Connect® is een functie van Keeper Enterprise. Het is ontworpen om toegangsbeheer te vereenvoudigen voor bedrijven die gebruikmaken van eenmalige aanmelding, terwijl het ook de beveiliging verbetert via bestaande Identity Providers (IdP’s). Zo vereenvoudigt Keeper SSO Connect de invoering van SSO.
Vult SSO-beveiligingshiaten op
Keeper overbrugt beveiligingshiaten door wachtwoorden, passkeys en DevOps-geheimen veilig op te slaan en te beheren in een veilige digitale kluis. Met Keeper zorgen bedrijven voor veilige toegang tot alle systemen die medewerkers nodig hebben om hun taken effectief uit te voeren.
Voor services die niet met SSO worden geïntegreerd, is het bovendien essentieel om inloggegevens efficiënt te beheren. In dergelijke gevallen stroomlijnt Keeper het proces en zorgt voor de beveiliging en toegankelijkheid op meerdere platforms.
Fungeert als back-up in geval van SSO-downtime
Keeper dient als een veilige back-upoplossing mocht de SSO-provider van een organisatie downtime ervaren. Wachtwoorden en passkeys worden veilig opgeslagen en beheerd in een versleutelde kluis, toegankelijk op verschillende besturingssystemen en platforms. Daarnaast zorgt de offline-toegangsfunctie van Keeper voor ononderbroken toegang tot kluizen, zelfs als er geen online verbinding kan worden gemaakt. Zo wordt een robuust noodplan geboden tijdens uitval van SSO-providers.
Vul uw SSO-beveiligingshiaten met Keeper SSO Connect
Hoewel veel bedrijven gebruikmaken van Single Sign-On, is hun configuratie minder dan ideaal vanwege de hiaten die de bedrijven blootstellen aan risico’s. Keeper SSO Connect is een betrouwbare en eenvoudige oplossing die is ontworpen om deze hiaten op te vullen. Door Keeper SSO Connect te gebruiken, wordt wachtwoordbeheer veel gemakkelijker gemaakt voor bedrijven en kunnen ze profiteren van probleemloze gebruikerstoegang zonder dat dit ten koste gaat van de beveiliging.
Ontdek hoe Keeper de SSO-beveiligingshiaten van uw bedrijf kan opvullen door vandaag nog een demo aan te vragen.