Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Als u bent opgelicht, moet u verschillende maatregelen ondernemen. Dit hangt af van de manier waarop u bent opgelicht. Als u bijvoorbeeld per ongeluk een oplichter hebt betaald, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw bank. Als u een oplichter uw inloggegevens hebt gegeven, moet u uw wachtwoorden bijwerken en onmiddellijk MFA inschakelen. Als een oplichter uw apparaat heeft gehackt, moet u antivirussoftware gebruiken en mogelijk de fabrieksinstellingen resetten.
Lees verder voor meer informatie over wat u moet doen om uzelf veilig te houden nadat u bent opgelicht.
Onmiddellijke stappen nadat u bent opgelicht
Neem onmiddellijk deze stappen als u bent opgelicht, ongeacht welke gegevens die u mogelijk aan een oplichter hebt gegeven.
Blokkeer uw krediet
Door uw krediet te blokkeren wordt de toegang tot uw kredietrapport geblokkeerd. Zo krijgt niemand toegang tot het rapport en kunnen er geen nieuwe kredietlijnen onder uw naam worden geopend. Als u uw krediet wilt blokkeren, moet u afzonderlijk contact opnemen met elk van de drie kredietbureaus: Experian, TransUnion en Equifax. Nadat u uw krediet hebt geblokkeerd, kunt u deze blokkade op elk moment weer opheffen. U hoeft alleen maar een verificatieproces te doorlopen om weer toegang tot uw krediet te krijgen.
Blokkeer uw betaalkaart of creditcard
Het annuleren van uw betaalkaarten en creditcards is een goede stap om uw financiën veilig te houden nadat u bent opgelicht. U kunt uw betaalkaarten of creditcards blokkeren door in te loggen op de mobiele app van uw bank. Als u niet zeker weet hoe u uw kaarten kunt blokkeren, neem dan contact op met de klantenservice van uw bank via hun officiële website.
Wijzig uw wachtwoord en schakel 2FA in
Als u denkt dat een van uw accounts het risico loopt op oplichting, dan is het belangrijk om uw wachtwoord onmiddellijk bij te werken en tweefactorauthenticatie (2FA) in te schakelen. We raden u aan om een wachtwoordgenerator te gebruiken om een sterk wachtwoord te maken dat niet gemakkelijk kan worden gekraakt. Hoewel het inschakelen van elke vorm van 2FA-methode beter is dan helemaal geen 2FA, raden we u sterk aan om een authenticator-app te gebruiken en te vermijden om 2FA-codes via sms of e-mail te ontvangen.
Wat kunt u doen als u per ongeluk een oplichter hebt betaald
Dit moet u doen als u per ongeluk een oplichter hebt betaald.
Neem contact op met uw bank of creditcardmaatschappij
Als u per ongeluk online een oplichter hebt betaald met uw betaalkaart of creditcard, neem dan onmiddellijk contact op met uw bank of creditcardmaatschappij. Laat ze weten dat u het slachtoffer bent geworden van een scam en geef ze zoveel mogelijk details over hoe en door wie u bent opgelicht. Zo kunnen ze u beter van begeleiden in het beschermen van uw financiën. Uw bank of creditcardmaatschappij annuleert uw huidige kaart en stuurt u een nieuwe kaart per post.
Let op verdachte activiteiten
Zelfs nadat u contact hebt opgenomen met uw bank, is het nog steeds een goed idee om uw accounts te controleren op verdachte activiteiten, zoals transacties die u niet hebt uitgevoerd of ongevraagde inlogpogingen. Hoe sneller u verdachte activiteiten opmerkt, hoe sneller u ertegen kunt optreden.
Wat kunt u doen als u een oplichter uw persoonlijke gegevens hebt gegeven
Als u onbewust uw persoonlijke gegevens aan een oplichter geeft, doe dan het volgende.
Als u uw inloggegevens hebt onthult, werk dan uw wachtwoorden bij
Als u uw inloggegevens op een phishing-website hebt ingevoerd of via e-mail, sms-bericht of een telefoontje aan de oplichter hebt verstrekt, werk dan uw wachtwoorden onmiddellijk bij. Werk eerst het wachtwoord bij voor de onthulde inloggegevens. Doe hetzelfde voor andere inloggegevens waarvan u denkt dat ze het risico lopen om te worden gecompromitteerd. Dit is vooral belangrijk voor andere accounts die hetzelfde wachtwoord of een versie van hetzelfde wachtwoord gebruiken. Schakel voor extra beveiliging multifactorauthenticatie (MFA) in voor uw accounts. Als u MFA voor uw accounts wilt inschakelen, moet u uw identiteit verifiëren via extra methoden naast uw gebruikersnaam en wachtwoord.
Als u uw creditcardgegevens hebt onthuld, vraag dan een nieuwe aan
Als u uw creditcard- of betaalkaartgegevens op een phishing-website hebt ingevoerd of op een andere manier aan een oplichter hebt verstrekt, moet u uw huidige kaart annuleren en een nieuwe kaart aanvragen. De enige manier om te voorkomen dat de oplichter uw kaartgegevens kan gebruiken, is door een nieuwe kaart aan te vragen.
Als u uw BSN hebt onthuld, meld dit dan meteen
Als u uw burgerservicenummer aan een oplichter hebt verstrekt, dan loopt alles rondom uw identiteit het risico om te worden gecompromitteerd. Meld uw gestolen BSN aan het Centraal Meldpunt Nederland via Meld.nl. Een andere belangrijke stap is het aanvragen van een kredietstop. U kunt ook contact opnemen met de Belastingdienst, omdat oplichters mogelijk uw BSN proberen te gebruiken om uw belastingteruggave te stelen of een baan te krijgen. U kunt contact opnemen met de belastingdienst via https://www.belastingdienst.nl.
Wat kunt u doen als een oplichter uw apparaat heeft gehackt
Doe het volgende als een oplichter uw apparaat heeft gehackt.
Scan uw apparaat met antivirussoftware
Als een oplichter uw apparaat heeft gehackt, voer dan antivirussoftware uit. Antivirussoftware is een programma dat uw apparaten scant op virussen en malware en ze verwijdert. Mogelijk moet u uw apparaat opnieuw instellen in de fabrieksinstellingen of een IT-professional laten bekijken, zodat de malware volledig wordt verwijderd.
Wijzig al uw wachtwoorden
Zodra een oplichter uw apparaat heeft gehackt, is er geen manier om te weten welke gegevens mogelijk van u zijn gestolen. Als u een browser gebruikt om wachtwoorden op te slaan, is er een grote kans dat de oplichter toegang heeft gekregen tot deze wachtwoorden. Als beveiligingsmaatregel moet u al uw wachtwoorden wijzigen om ervoor te zorgen dat uw accounts veilig zijn. Als u hulp nodig hebt bij het bijwerken van uw wachtwoorden, kunt u met een speciale wachtwoordmanager sterke wachtwoorden aanmaken en deze veilig opslaan. Het enige wachtwoord dat u hoeft te onthouden, is uw hoofdwachtwoord.
Let op eventuele verdachte activiteiten op uw accounts
Zoals hierboven vermeld, is er geen manier om te weten wat een oplichter mogelijk heeft gestolen op het moment dat ze toegang kregen tot uw apparaat. Dit betekent dat u uw accounts nauwlettend moet blijven volgen op verdachte activiteiten.
Zo beschermt u uzelf tegen hackers
Behalve dat u weet hoe u moet handelen bij oplichting, is het ook belangrijk om te weten hoe u uzelf kunt beschermen tegen oplichting in de toekomst. Dit raden we u aan.
Voordat u op een verzoek reageert, moet u eerst de identiteit van de persoon bevestigen
Wanneer u een verzoek ontvangt om persoonlijke gegevens te verstrekken in een e-mail, sms-bericht, privébericht of telefoontje, is het altijd het beste om de identiteit van de persoon te bevestigen voordat u ingaat op het verzoek. Als u bijvoorbeeld een sms-bericht ontvangt waarin wordt beweerd dat een familielid vraagt om geld te sturen, stuur dan niet meteen het geld. Neem via een andere methode contact op met uw familielid en vraag of ze u het verzoek hebben gestuurd. Als ze dat niet hebben gedaan, blokkeer dan het betreffende nummer.
Klik niet op verdachte links of bijlagen
Veel oplichters gebruiken kwaadaardige links en bijlagen om hun slachtoffers privégegevens te laten onthullen of hun apparaten te laten infecteren met malware. Klik nooit op links of bijlagen van onbekende afzenders, vooral als u niet weet of ze veilig zijn.
Gebruik altijd uw creditcard voor online aankopen
Iets online kopen kan riskant zijn. Daarom is het het beste om alleen voor producten en diensten te betalen met een creditcard en niet met een betaalkaart. Creditcards bieden gebruikers betere bescherming tegen fraude. Als u het slachtoffer bent geworden van een scam waarbij u online iets hebt gekocht, dan is de kans het grootst dat u uw geld terugkrijgt als u een creditcard gebruikt.
Gebruik een wachtwoordmanager om in te loggen op accounts
Een wachtwoordmanager is een oplossing waarmee gebruikers wachtwoorden kunnen genereren, opslaan, beheren en delen. Wachtwoordmanagers bieden een geweldige bescherming tegen online oplichting, omdat ze u kunnen helpen om phishing-websites te identificeren. Wanneer u een record aanmaakt in uw wachtwoordkluis, worden de gebruikersnaam, het wachtwoord en het websiteadres opgeslagen. Zo kan de wachtwoordmanager uw inloggegevens automatisch invullen wanneer u inlogt op een website of app waarmee u een account hebt. Als u op een inlogpagina terechtkomt die er legitiem uitziet, maar eigenlijk een phishing-website is, dan zal de wachtwoordmanager uw inloggegevens niet automatisch invullen. Zo voorkomt u dat u per ongeluk uw inloggegevens aan een oplichter onthult.
Bescherm uzelf tegen oplichters
Zolang er internet is, zijn er ook oplichters. Het is belangrijk om te begrijpen hoe u uzelf kunt beschermen tegen veelvoorkomende oplichting en wat u moet doen in een scenario waarin u per ongeluk in een scam bent getrapt. Behalve het weten hoe u moet handelen, moet u ook investeren in hulpmiddelen die u gemakkelijker online kunnen beschermen. Antivirussoftware en wachtwoordmanagers zijn voorbeelden die de moeite waard zijn om te overwegen om online beschermd te blijven.
Benieuwd hoe een wachtwoordmanager uw belangrijkste gegevens kan beschermen? Start vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen van Keeper Password Manager.