Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Tot 94% van de bedrijven herstellen nooit van ernstig gegevensverlies. Daarom is het voor elke organisatie belangrijk om stappen te nemen om hun gegevens te beschermen. Om gegevensverlies te voorkomen, moeten organisaties regelmatig back-ups maken van gegevens, software up-to-date houden, gevoelige gegevens versleuteld opslaan, antivirussoftware gebruiken, toegang met minimale privileges implementeren en werknemers toegang te bieden tot een wachtwoordmanager.
Lees verder voor meer informatie over veelvoorkomende oorzaken van gegevensverlies en uitgebreide tips over hoe uw organisatie haar gegevens veilig kan houden.
Wat veroorzaakt gegevensverlies?
Gegevensverlies binnen organisaties wordt meestal veroorzaakt door een menselijke fout, een beschadigde harde schijf of malware.
Menselijke fout
Menselijke fouten zijn een van de meest voorkomende oorzaken van gegevensverlies. Als mens kunnen we altijd fouten maken. Fouten kunnen zo simpel zijn als het morsen van een drankje over een laptop of het per ongeluk verwijderen van bestanden. Organisaties moeten voorbereid zijn op alle mogelijke oorzaken voor gegevensverlies, waaronder fouten van werknemers.
Beschadigde harde schijf
Storingen aan harde schijven komt verrassend vaak voor. Een harde schijf is het kwetsbaarste onderdeel van een computer. Als deze door verkeerd of overmatig gebruik beschadigd raakt, kan dit leiden tot gegevensverlies, vooral als er niet regelmatig een back-up wordt gemaakt van de gegevens. Hoewel het normaal is dat een harde schijf na verloop van tijd slijt, moet u de tekenen kennen die erop wijzen dat een harde schijf er binnenkort mee ophoudt, zoals oververhitting, regelmatig crashen of vastlopen en trage prestaties.
Malware
Malware wordt gecreëerd om gegevens te stelen, te wijzigen, te versleutelen of te verwijderen. Als een werknemer onbewust iets kwaadaardigs downloadt van het internet of klikt op een e-mailbijlage of link in een phishingmail, kan zijn apparaat geïnfecteerd raken met malware. Zodra malware zich op het apparaat heeft geïnstalleerd, kan het accounts, bestanden en andere belangrijke gegevens compromitteren. Deze malware kan zich dan verspreiden over het netwerk van de organisatie en alle andere gegevens in gevaar brengen die het kan vinden.
6 tips om gegevensverlies in uw organisatie te voorkomen
Met deze tips kunnen organisaties gegevensverlies voorkomen.
1. Maak regelmatig een back-up van alle gegevens
Door ervoor te zorgen dat er back-ups van alle bedrijfsgegevens worden gemaakt, blijven ze veilig als uw organisatie wordt getroffen door een datalek of wordt geïnfiltreerd met malware. Of uw organisatie nu besluit om gegevens in de cloud of op fysieke servers op te slaan: een best practice is om meerdere back-ups op verschillende locaties te hebben. Zo hebt u nog een back-up die uw organisatie kan gebruiken als er een uitvalt.
2. Houd software up-to-date
Software-updates voegen niet alleen nieuwe functies toe, maar herstellen ook beveiligingslekken, voegen nieuwe beveiligingskenmerken toe, lossen bugs op en verbeteren de prestaties. Als u uw software niet bijwerkt zodra er een update beschikbaar is, loopt uw organisatie een groter risico om gegevens te verliezen door niet-gepatchte beveiligingslekken. Wanneer beveiligingslekken niet worden gepatcht, vormen ze gaten voor cybercriminelen om het netwerk van uw organisatie te infiltreren. Moedig werknemers aan om hun software regelmatig bij te werken en investeer indien nodig in een oplossing die software-updates afdwingt op werkapparaten van werknemers.
3. Sla gegevens in een versleutelde opslag op
Met versleutelde opslag zijn de zelfs de gevoeligste gegevens van uw organisatie beveiligd. Ze zijn altijd versleuteld en alleen toegankelijk voor bevoegde personen. Uw organisatie moet op zoek naar een versleutelde opslagoplossing die zero trust en zero knowledge is, en een encryptiesleutel van 256-bits gebruikt. Naast het versleutelen van gegevens in ruste, moeten organisaties er ook voor zorgen dat gegevens tijdens de overdracht worden versleuteld. Zo zijn alle zwakke plekken van de gegevens beschermd, waardoor het voor cybercriminelen moeilijker wordt om ze te stelen of te wijzigen.
4. Bied werknemers toegang tot een wachtwoordmanager
Met een oplossing voor wachtwoordbeheer kunnen organisaties het risico op datalekken beperken door het veilig beheren en delen van wachtwoorden. Met een wachtwoordmanager zorgen organisaties ervoor dat werknemers de best practices voor wachtwoorden volgen bij het aanmaken van wachtwoorden en het gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) afdwingen. Werknemers kunnen met een wachtwoordmanager ook veilig wachtwoorden en bestanden delen, zodat niet het risico ontstaat dat gevoelige gegevens worden onderschept door onbevoegden.
5. Gebruik antivirussoftware
Malware kan organisaties enorm veel schade berokkenen. Ransomware is de soort malware die organisaties het meest aanvalt. Volgens het State of Email and Collaboration Security Report van 2024 werd 80% van de respondenten het afgelopen jaar slachtoffer van ransomware. U moet antivirussoftware installeren op alle apparaten, inclusief BYOD-apparaten, van uw werknemers om het risico te beperken dat u gegevens van uw organisatie verliest door ransomware-aanvallen. Daarnaast is het net zo belangrijk om werknemers te leren om niet op kwaadaardige links en bijlagen te klikken. Dit zijn namelijk meest voorkomende manieren waarop ransomware wordt verspreid.
6. Controleer de toegang van werknemers tot bedrijfsmiddelen
Om onbevoegde toegang tot bedrijfsmiddelen en gegevens te voorkomen, moet uw organisatie het principe van minimale privileges (PoLP) volgen. Dit principe stelt dat werknemers alleen toegang mogen krijgen tot de systemen en gegevens die ze nodig hebben om hun werk uit te voeren, niet meer en niet minder. Door werknemers minimale toegang te geven tot bronnen, verkleinen organisaties het risico dat gegevens verloren gaan door een menselijke fout, omdat een werknemer te veel rechten heeft. Organisaties kunnen PoLP het beste implementeren door te investeren in een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer (PAM).
Voorkom gegevensverlies met een Privileged Access Manager
Elk individu en elke organisatie moet preventieve maatregelen nemen om de risico’s van gegevensverlies te beperken. Een oplossing voor geprivilegieerd toegangsbeheer zoals Zero-Trust KeeperPAM® kan organisaties helpen om gegevensverlies te voorkomen door hun wachtwoorden, inloggegevens, geheimen en externe verbindingen te beveiligen als verdediging tegen interne en externe bedreigingen.
Vraag vandaag nog een demo aan en ontdek hoe Zero-Trust KeeperPAM uw organisatie kan helpen gegevensverlies om te voorkomen.