Het is over het algemeen best veilig om bij TikTok Shop te kopen, maar u moet voorzichtig zijn als u iets via deze online marktplaats koopt.
Cybercriminelen verzamelen persoonlijke gegevens over hun doelwitten door social engineering-technieken te gebruiken, socialemedia-accounts te bekijken en gegevens te verzamelen die uitlekken bij openbare gegevensinbreuken. Hoe meer persoonlijke gegevens een cybercrimineel over zijn doelwit kan verzamelen, hoe eenvoudiger hij cyberaanvallen kan uitvoeren waar zijn doelwit gemakkelijk intrapt.
Lees verder voor meer informatie over hoe cybercriminelen de persoonlijke gegevens van hun doelwit verzamelen en hoe u uw gegevens kunt beschermen.
Waarom zou een cybercrimineel mijn persoonlijke gegevens willen?
Er zijn twee redenen waarom een cybercrimineel uw persoonlijke gegevens wil gebruiken om uw identiteit of geld te stelen.
Uw identiteit stelen
Afhankelijk van het soort gegevens dat een cybercrimineel over u verzamelt, kunnen ze die gegevens gebruiken om uw identiteit te stelen. Met een gestolen identiteit kunnen cybercriminelen in uw naam leningen en kredieten afsluiten, uw ziektekostenverzekering gebruiken en uw belastingaangifte stelen.
Uw geld stelen
Als uw bankrekening- of betaalkaartgegevens worden blootgesteld bij een datalek of iets anders, dan kunnen cybercriminelen deze gebruiken om uw geld te stelen. Cybercriminelen worden gedreven door geld, dus dat is een van de eerste dingen die ze proberen te bemachtigen.
Zo verzamelen cybercriminelen gegevens over hun doelwitten
Hier zijn de drie meest voorkomende manieren waarop cybercriminelen gegevens over hun doelwitten verzamelen.
Social engineering
Social engineering is een psychologische manipulatietechniek die cybercriminelen gebruiken om slachtoffers iets te laten doen of hun privégegevens prijs te geven. Bij social engineering doen cybercriminelen zich vaak voor als iemand die het slachtoffer kent, zoals een familielid of vriend. Hierdoor is het slachtoffer sneller geneigd om zijn gegevens te verstrekken.
Sociale media
Aangezien veel mensen vaak te veel delen op sociale media, is het voor cybercriminelen eenvoudiger om persoonlijke gegevens te vinden over hun doelwitten. Als u bijvoorbeeld een foto op uw verjaardag plaatst met als onderschrift dat u jarig bent en 23 wordt, dan kan een cybercrimineel uw exacte geboortedatum te weten komen. Daarom is het raadzaam om uw socialemedia-accounts af te schermen en alleen vriendschaps- of volgverzoeken te accepteren van mensen die u kent.
Openbare gegevensinbreuken
Openbare gegevensinbreuken vinden plaats wanneer een bedrijf waar u een account bij hebt of waarvan u een dienst gebruikt slachtoffer wordt van een inbreuk waarbij persoonlijk identificeerbare informatie (PII) van klanten of werknemers wordt blootgesteld. Afhankelijk van welke gegevens een bedrijf over u heeft opgeslagen, varieert het soort gegevens dat bij de inbreuk wordt gelekt. Cybercriminelen gebruiken deze openbare gegevensinbreuken in hun voordeel om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen die ze kunnen publiceren op het dark web of waarmee ze identiteiten kunnen stelen en gerichte cyberaanvallen kunnen uitvoeren.
Zo beschermt u uw persoonlijke gegevens tegen cybercriminelen
U weet nu hoe cybercriminelen de persoonlijke gegevens van hun doelwitten verzamelen. Lees vervolgens hoe u uw gegevens veilig kunt houden.
Gebruik passkeys en sterke wachtwoorden
Het beveiligen van uw online accounts is de eerste stap in het veilig houden van uw gegevens. Dit kan op twee manieren: het gebruik van passkeys en het aanmaken van sterke wachtwoorden. Passkeys zijn een authenticatietechnologie waarmee u kunt inloggen bij een account of app zonder een wachtwoord in te voeren. Momenteel ondersteunen slechts een paar websites en apps het gebruik van passkeys als inlogmethode, maar we raden ten zeerste aan om ze indien mogelijk te gebruiken in plaats van wachtwoorden, omdat ze veiliger zijn. Ga naar onze Passkeys Directory om te zien welke websites en apps passkeys ondersteunen. Als u wachtwoorden voor accounts moet aanmaken, moet u ervoor zorgen dat ze sterk zijn en niet worden hergebruikt voor meerdere accounts. De beste manier om ervoor te zorgen dat al uw wachtwoorden sterk zijn, is door een wachtwoordgenerator te gebruiken.
Schakel MFA voor accounts in
Multifactorauthenticatie (MFA) een belangrijke beveiligingsmaatregel die iedereen moet inschakelen voor hun accounts. Wanneer MFA is ingeschakeld, moet u naast uw gebruikersnaam en wachtwoord extra authenticatie verstrekken. Zelfs als uw inloggegevens in handen van een cybercrimineel valt, voorkomt MFA dat uw account wordt gecompromitteerd, omdat de cybercrimineel uw identiteit niet kan verifiëren.
Stel uw socialmedia-accounts in op privé
Het beperken wie op uw socialemedia-accounts kan kijken is een van de beste manieren om de gegevens die u op sociale media plaatst te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Zorg ervoor dat al uw socialemedia-accounts privé zijn door naar de instellingen van uw account te gaan. Het is ook belangrijk om alleen vriendschaps- of volgverzoeken te accepteren van mensen die u kent en vertrouwt.
Als u uw sociale media-account niet privé kunt maken, omdat u het nodig hebt voor het werk of omdat u veel volgers hebt, wees dan voorzichtig met wat u deelt. Deel bijvoorbeeld niet te veel informatie die mogelijk tegen u kan worden gebruikt, zoals uw huidige locatie.
Let op voor phishing-pogingen
Phishing is een soort social engineering-aanval die slachtoffers ertoe wil brengen om gevoelige gegevens te onthullen door zich voor te doen als iemand die ze kennen of een bedrijf waar ze een account bij hebben. Het is belangrijk om te leren hoe u pogingen tot phishing herkent, zodat u er niet intrapt en uw persoonlijke gegevens vrijgeeft. Hier zijn enkele indicatoren die aangeven dat een e-mail of sms mogelijk een poging tot phishing is.
- Uw e-mailserviceprovider geeft een waarschuwingsbericht weer
- De e-mail of het sms-bericht bevat dringende taal
- U wordt aangespoord om op een link of bijlage te klikken
- U wordt gevraagd om persoonlijke gegevens te verstrekken
- Er wordt gedreigd met ernstige gevolgen als u niet doet wat gevraagd wordt
Investeer in dark web-monitoring
Dark web-monitoring is wanneer een tool wordt gebruikt om het dark web te controleren op uw persoonlijke gegevens. Deze tools zijn ontworpen om u te waarschuwen zodra er gegevens zoals inloggegevens op het dark web zijn gevonden, zodat u direct actie kunt ondernemen door uw wachtwoorden bij te werken. Veel wachtwoordmanagers zoals Keeper® bieden dark web-monitoring als add-on bij uw abonnement op uw wachtwoordmanager.
Zorg ervoor dat uw persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen vallen
Om uw persoonlijke gegevens veilig te houden, moet u de juiste beveiligingsmaatregelen nemen om uw online accounts en gegevens te beschermen. Het is niet altijd eenvoudig om zelf uw gegevens bij te houden, zoals uw inloggegevens, creditcardgegevens en belangrijke documenten.
Een wachtwoordmanager zoals Keeper helpt u bij het aanmaken en beheren van uw wachtwoorden alsook van uw belangrijke documenten, afbeeldingen en bestanden. In combinatie met Keepers oplossing voor dark web-monitoring, BreachWatch®, zorgt u ervoor dat u onmiddellijk op de hoogte wordt gesteld als uw persoonlijke gegevens op het dark web terechtkomen. Zo kunt u de juiste stappen nemen om uzelf te beschermen.
Ontdek hoe u met Keeper Password Manager uw persoonlijke gegevens kunt beschermen door vandaag nog een gratis proefversie van 30 dagen te starten.