Multifactorauthenticatie (MFA) helpt een extra beveiligingslaag toe te voegen aan accounts, maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle MFA-methoden gelijk zijn wat betreft
Bijgewerkt op 13 oktober 2023
Het is vaak moeilijk om erachter te komen dat uw e-mail is gehackt. Het meest opvallende zijn meestal ongebruikelijke accountactiviteiten, zoals verdachte inlogpogingen of spam-e-mails die via uw account zijn verzonden.
Meestal begrijpen we eigenlijk niet waarom iemand onze e-mails zou willen hacken. De eenvoudigste verklaring is dat cybercriminelen toegang willen verkrijgen tot gevoelige gegevens die in uw e-mailberichten staan. Ze kunnen uw e-mailaccount gebruiken om contact op te nemen met uw vrienden, familie en collega’s om hen te vragen geld te sturen, persoonlijke gegevens te onthullen of op een link te klikken die malware, spyware of een virus op hun computers downloadt. Ze kunnen uw e-mail ook gebruiken om nieuwe accounts aan te maken of de inloggegevens voor uw bestaande accounts via wachtwoordherstel te wijzigen.
Zo weet u of uw e-mail is gehackt.
Verdachte inlogpogingen
Controleer uw e-mail op ongebruikelijke accountactiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn het ontvangen van meldingen voor wachtwoordherstel die niet door u zijn geactiveerd. Als u een melding voor wachtwoordherstel ontvangt voor uw e-mailaccount, dan betekent dat waarschijnlijk dat een cybercrimineel uw e-mail probeert te hacken. Het is vaak ook de moeite waard om uw wachtwoord, herstele-mail en beveiligingsvragen in de instellingen van uw e-mailaccount te controleren. Als één of meer van deze instellingen zijn gewijzigd, dan is uw account waarschijnlijk gehackt.
U kunt niet met uw inloggegevens inloggen
Als u probeert in te loggen op uw account met de inloggegevens die u eerder hebt gebruikt en die werken niet, dan is het mogelijk dat een cybercrimineel toegang heeft verkregen tot uw account en uw e-mailwachtwoord heeft gewijzigd. Dit is vaak een van de eerste stappen die ze nemen nadat ze toegang hebben gekregen tot uw e-mailaccount, zodat ze uw account helemaal kunnen overnemen.
Onbekende inloglocaties
Bij de meeste e-mailproviders kunt u uw recente inloggeschiedenis controleren. Elk apparaat dat aan een netwerk is gekoppeld, krijgt een IP-adres, bestaande uit een lange reeks cijfers. Zoek naar onbekende IP-adressen of locaties. U kunt meestal de locatie en het type apparaat zien dat werd gebruikt om in te loggen op uw account. Als u Gmail gebruikt, kunt u hier uw recente inlogactiviteiten controleren.
Uw IP-adressen staan meestal vaker op de lijst als u regelmatig via dezelfde netwerken toegang hebt tot het internet. Als u ziet dat uw e-mail met andere IP-adressen is geopend dan gewoonlijk het geval is, dan is het mogelijk dat een cybercrimineel toegang heeft verkregen tot uw e-mailaccount. Als u niet zeker weet wat uw IP-adres is, zoekt u gewoon op Google ‘Wat is mijn IP-adres’.
Verzonden spam-e-mails
Het is waarschijnlijk dat een cybercrimineel uw e-mailaccount heeft gehackt als er spam-e-mails naar anderen via uw e-mailadres worden verzonden. Als u berichten van uw contacten ontvangt die zich afvragen waarom u hen spam stuurt, moet u dat direct onderzoeken.
Wat moet u doen als uw e-mail is gehackt
Als u denkt dat uw e-mail is gehackt, moet u direct uw wachtwoord wijzigen, multifactorauthenticatie inschakelen, uw e-mailinstellingen controleren en uw contacten waarschuwen.
Wijzig uw wachtwoord
Elke verdachte activiteit op uw e-mail is een indicatie om uw wachtwoord direct te wijzigen. Zorg ervoor dat uw nieuwe wachtwoord sterk en uniek is. Als u problemen hebt met het bedenken van een sterk wachtwoord, gebruik dan een wachtwoordgenerator.
Neem een extra stap door uw wachtwoorden in een wachtwoordmanager op te slaan. Een wachtwoordmanager is een tool die uw wachtwoorden in een versleutelde kluis opslaat. Wachtwoordmanagers hebben ook een ingebouwde wachtwoordgenerator waarmee u sterke en unieke wachtwoorden voor elk account kunt aanmaken.
Gebruik multifactorauthenticatie
Cybercriminelen kunnen snel een zwak wachtwoord kraken, maar met multifactorauthenticatie (MFA) kunt u voorkomen dat ze volledige toegang tot uw e-mailaccount verkrijgen. Wanneer u MFA hebt ingeschakeld, is toegang tot uw e-mailaccount alleen toegestaan nadat u behalve uw wachtwoord ook verificatiefactoren hebt gepresenteerd om te bewijzen dat u het echt bent.
Controleer uw instellingen
Wanneer cybercriminelen toegang verkrijgen tot een e-mailaccount, kunnen ze de instellingen wijzigen, wat uw beveiliging verder in gevaar brengt. Controleer alle instellingen van uw e-mailaccount om ervoor te zorgen dat de herstel e-mail of beveiligingsvragen niet zijn gewijzigd.
Waarschuw uw contacten
Laat uw contactenlijst weten dat uw e-mail is gehackt. Waarschuw ze tegen het openen van applicaties, het klikken op links of het verzenden van geld dat zogenaamd door u werd gevraagd.
Bescherm uw e-mail tegen hackers
Het gebruik van een wachtwoordmanager kan de beveiliging van uw online accounts verbeteren, waardoor het voor cybercriminelen veel moeilijker wordt om toegang te verkrijgen. U geniet van totale gemoedsrust in de wetenschap dat uw e-mailwachtwoord veilig is opgeborgen in een beveiligde wachtwoordkluis die alleen u kunt openen. Wilt u weten hoe wachtwoordmanagers werken? Ga aan de slag met een gratis proefversie van 30 dagen.