Ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk maar toch gedenkwaardig is, kan uitdagend en stressvol zijn. Door goede gewoonten te volgen, zoals het gebruik van wachtwoordzinnen, het
Bijgewerkt op 20 oktober 2023.
Het is een goed idee om een wachtwoordgenerator te gebruiken om heel eenvoudig sterke wachtwoorden aan te maken. Korte wachtwoorden die persoonlijke gegevens bevatten, zijn misschien gemakkelijker te onthouden, maar daardoor zijn ze voor cybercriminelen ook veel makkelijker te kraken. Het is belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken om uzelf tegen cybercriminelen te beschermen
Lees verder voor meer informatie over wachtwoordgenerators en waarom u er één zou moeten gebruiken.
Wat is een wachtwoordgenerator?
Een wachtwoordgenerator is een tool die unieke wachtwoorden aanmaakt door hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens willekeurig met elkaar te combineren. Ze genereren willekeurig unieke en sterke wachtwoorden die nooit worden herhaald en moeilijk te kraken zijn.
Wachtwoordgenerators maken vaak deel uit van een wachtwoordmanager tool, zodat u sterke, veilige wachtwoorden kunt aanmaken die vervolgens in een digitale kluis worden opgeslagen. Dit betekent dat u ook geen inloggegevens hoeft te onthouden, behalve uw hoofdwachtwoord, waarmee u toegang hebt tot uw wachtwoordkluis.
Wachtwoordgenerator of passphrase-generator: wat is het verschil?
Een willekeurige wachtwoordgenerator maakt een reeks tekens aan om uw wachtwoord samen te stellen. De tool combineert willekeurig hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens met elkaar tot een wachtwoord van 16 tekens of meer.
Een willekeurige passphrase-generator gebruikt verschillende niet-gerelateerde woorden om een zin aan te maken. Passphrases kunnen spaties bevatten tussen de verschillende woorden in, plus cijfers en speciale tekens, zodat het moeilijker is om de zin te raden.
Wachtwoord- en passphrase-generators kunnen uw online identiteit beschermen als ze correct worden gebruikt. De passphrases en wachtwoorden moeten willekeurig worden gegenereerd en uniek, lang en complex genoeg zijn, zodat cybercriminelen ze niet kunnen raden.
Hoe worden wachtwoorden gekraakt?
Aangezien wij vaak meerdere online accounts hebben, maken mensen wachtwoorden aan die eenvoudig te onthouden zijn. Helaas zorgt deze strategie meestal voor een slechte wachtwoordhygiëne, waardoor wachtwoorden kunnen worden gekraakt. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende problemen bij het aanmaken van wachtwoorden.
- Zwakke wachtwoorden: als uw wachtwoorden woorden uit het woordenboek of minder dan 16 tekens bevatten, voldoet uw wachtwoordsterkte niet aan de minimumnormen. Hoe minder tekens, hoe gemakkelijker het is om een wachtwoord te kraken. Cybercriminelen gebruiken ook tools en software om meerdere combinaties te proberen wanneer ze een woordenboek- of brute force-aanval uitvoeren.
- Wachtwoorden opnieuw gebruiken: door hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken hoeft u misschien niet meerdere wachtwoorden te onthouden, maar als één account gekraakt wordt dan lopen meerdere accounts een groot risico. Als een cybercrimineel één set inloggegevens in handen krijgt, kan hij hetzelfde e-mailadres en hetzelfde wachtwoord op meerdere platforms gebruiken.
- Iets gewijzigde wachtwoorden: als u hetzelfde wachtwoord gebruikt, maar daar kleine variaties aan toevoegt, doet u uzelf geen plezier. Door één willekeurig getal en een hoofdletter toe te voegen, is het voor een cyberaanvaller niet veel moeilijker om dit wachtwoord te kraken.
- Onveilige wachtwoordopslag : het bijhouden van al uw wachtwoorden is vaak moeilijk. Helaas is het opschrijven van wachtwoorden op een memo, in de notitie-app van uw telefoon of in een spreadsheet niet de juiste oplossing. Als u online inloggegevens met familieleden deelt via e-mail of met collega’s via communicatiekanalen zoals Slack, wordt een digitaal ‘papierspoor’ aangemaakt, waardoor u meer kans loopt om het slachtoffer van een gegevenslek te worden.
Een sterke wachtwoordgenerator gebruiken
Het gebruik van een veilige wachtwoordgenerator is een geweldige manier om sterke wachtwoorden aan te maken die door cybercriminelen moeilijker te raden zijn. Hieronder staan enkele redenen waarom u een wachtwoordgenerator zou moeten gebruiken.
Het aanmaken van sterke wachtwoorden is eenvoudiger
Zoals eerder vermeld, zijn zwakke wachtwoorden een van de belangrijkste oorzaken van een gegevenslek. Een wachtwoordgenerator elimineert dat risico. Met een wachtwoordgenerator kunt u uw wachtwoorden aanpassen, de lengte wijzigen en aangeven of ze hoofdletters of kleine letters, cijfers en speciale tekens moeten bevatten. Telkens wanneer u op ‘aanmaken’ klikt, wordt een nieuw willekeurig wachtwoord aangemaakt op basis van uw criteria. Zo wordt het aanmaken van sterke wachtwoorden veel eenvoudiger.
Mensen maken vaak zwakke wachtwoorden aan, zodat ze gemakkelijker te onthouden zijn. Hieronder ziet u hoe een zwak wachtwoord eruit ziet vergeleken met een sterk wachtwoord.
Weak Passwords | Strong Passwords |
---|---|
|
|
Vereenvoudigt het inloggen
In combinatie met een wachtwoordmanager maken wachtwoordgenerators sterke wachtwoorden aan die in uw veilige, versleutelde kluis worden opgeslagen. U hoeft ze dus niet meer te onthouden. Stel dat u een website of applicatie opnieuw bezoekt, terwijl uw inloggegevens beschikbaar zijn in uw digitale kluis. De wachtwoordmanager vult uw inloggegevens dan automatisch in. Zo bespaart u tijd en voorkomt u dat uw gegevens worden blootgesteld aan keylogging-software die door een cybercrimineel wordt gebruikt.
Verbetert de algehele beveiliging
Wachtwoordgenerators worden vaak samen met een tool voor wachtwoordbeheer gebruikt om uw online accounts te beveiligen. Hoewel u met een wachtwoordgenerator sterke wachtwoorden kunt aanmaken, is het waarschijnlijk moeilijk om deze wachtwoorden te onthouden zonder een wachtwoordmanager te gebruiken. Wachtwoordmanagers leveren een versleutelde kluis waarin uw wachtwoorden en andere gegevens, zoals bankrekeningen, betaalkaarten, adressen en meer, veilig worden opgeslagen. Ze kunnen ook zwakke wachtwoorden identificeren en u vragen om ze te versterken.
Waar moet u bij een wachtwoordgenerator op letten?
Een wachtwoordgenerator moet de volgende kenmerken en functies hebben:
- Aanpasbare wachtwoordfuncties: u moet wachtwoorden kunnen aanpassen om hoofdletters, kleine letters, cijfers, speciale tekens enz. toe te voegen of uit te sluiten. De wachtwoordgenerator moet ook in staat zijn om de lengte van het wachtwoord aan uw behoeften aan te passen.
- Een robuuste beveiliging en technologie: zoek een wachtwoordgenerator die 256-bits AES-encriptie levert, omdat het vrijwel onmogelijk is om een dergelijke tool met ‘brute force’-methoden te kraken.
- Samen met een wachtwoordmanager: u kunt een standalone wachtwoordgenerator zoeken, maar het is effectiever om een wachtwoordgenerator te gebruiken die deel uitmaakt van een wachtwoordmanager. Met een oplossing voor wachtwoordbeheer kunt u uw inloggegevens beheren en hoeft u de inloggegevens van elke online account die u heeft niet langer te onthouden.
Gebruik Keeper om wachtwoorden aan te maken
Het is een goed idee om een wachtwoordgenerator te gebruiken om eenvoudig sterke wachtwoorden aan te maken. Deze tool maakt een willekeurige reeks tekens aan om te voorkomen dat cybercriminelen uw wachtwoorden gemakkelijk kunnen raden. Het gebruik van een wachtwoordgenerator verbetert uw algehele beveiliging indien gekoppeld aan een wachtwoordmanager. Meld u aan voor een gratis proefversie van Keeper Password Manager en begin vandaag nog met het aanmaken en opslaan van sterke wachtwoorden.