Nee, u kunt uw digitale voetafdruk niet wissen, maar u kunt deze verkleinen door inactieve accounts te verwijderen, u af te melden voor zoeksites naar persoonsgegevens
Hoewel locker-ransomware als crypto-ransomware allebei een vorm van ransomware zijn, is er één groot verschil tussen de twee. Het belangrijkste verschil is dat locker-ransomware een heel apparaat vergrendelt, terwijl crypto-ransomware alleen bestanden en gegevens versleutelt die zijn opgeslagen op het geïnfecteerde apparaat.
Lees verder voor meer informatie over locker-ransomware en crypto-ransomware en hoe uw organisatie deze en andere ransomware-aanvallen kan voorkomen.
Wat is locker-ransomware?
Locker-ransomware is een soort ransomware die zich richt op het apparaat van het slachtoffer. Locker-ransomware maakt het apparaat van het slachtoffer onbruikbaar door te voorkomen dat ze hun muis of toetsenbord kunnen gebruiken. Het enige wat het slachtoffer op het apparaat kan doen, is het gevraagde losgeld betalen. Dit is dan ook het enige dat op het scherm van het apparaat wordt weergegeven.
Voorbeelden van locker-ransomware
Hier zijn twee voorbeelden van locker-ransomware.
WannaCry
WannaCry-ransomware is ontworpen om misbruik te maken van een kwetsbaarheid in de beveiliging van Windows-besturingssystemen. In 2017 werden 230.000 computers wereldwijd getroffen door WannaCry en werden gebruikers effectief buitengesloten van systemen. Om weer toegang te krijgen, werd er losgeld in Bitcoin geëist. Deze ransomware-aanval veroorzaakte wereldwijd een financiële schade van ongeveer 4 miljard dollar.
Reveton-worm
De Reveton-worm is ransomware die voor het eerst werd gezien in Europa in 2012, maar zich blijft ontwikkelen. Dit type ransomware sluit slachtoffers uit van hun besturingssysteem en toont een scherm dat afkomstig lijkt te zijn van de politie. Hierbij wordt geprobeerd om slachtoffers bang te maken door te beweren dat ze een misdaad hebben begaan (bijv. dat ze illegale software hebben gedownload). De Reveton-worm staat erom bekend dat deze de webcams van slachtoffers overneemt om ze bang te maken en ze te laten geloven dat ze worden opgenomen door de politie.
Wat is crypto-ransomware?
Crypto-ransomware is de meest voorkomende vorm van ransomware die door cybercriminelen wordt gebruikt. Wanneer crypto-ransomware op het apparaat van een slachtoffer wordt geïnstalleerd, worden de bestanden en gegevens die erop zijn opgeslagen, versleuteld. Wanneer deze bestanden worden versleuteld, wordt de inhoud ervan gecodeerd, waardoor ze onleesbaar zijn. Eenmaal versleuteld, verschijnt er een waarschuwing op het scherm die het slachtoffer laat weten dat ze alleen met een ontsleutelingscode hun bestanden kunnen ontsleutelen en dat het alleen mogelijk is om deze code te verkrijgen is door losgeld te betalen.
Voorbeelden van crypto-ransomware
Hier zijn twee voorbeelden van crypto-ransomware.
Petya
Petya-ransomware werd voor het eerst ontdekt in 2016 en was specifiek gericht op Windows-computers. Petya blokkeert de volledige harde schijf van een computer door de Master File Table (MFT) te versleutelen. Dit maakt het voor het slachtoffer onmogelijk om toegang te krijgen tot bestanden die zijn opgeslagen op de harde schijf.
Locky
Locky-ransomware werd voor het eerst in 2016 ontdekt door een groep hackers. Locky werd gebruikt om meer dan 160 bestandstypen te versleutelen en wordt verspreid door het gebruik van phishing-e-mails die geïnfecteerde bijlagen bevatten.
Het belangrijkste verschil tussen locker-ransomware en crypto-ransomware
Er is maar één belangrijk verschil tussen locker-ransomware en crypto-ransomware: het heeft te maken met waar het slachtoffer geen toegang tot krijgt. Hoewel locker-ransomware een heel apparaat blokkeert, versleutelt crypto-ransomware alleen de opgeslagen gegevens en bestanden op het geïnfecteerde apparaat. Wanneer crypto-ransomware een apparaat infecteert, kunnen slachtoffers hun apparaat nog steeds gebruiken, maar hebben ze geen toegang tot hun opgeslagen bestanden en gegevens. Dit is anders dan bij locker-ransomware, die de slachtoffers volledig buiten sluiten van hun apparaat waardoor ze het niet volledig kunnen gebruiken.
Zo voorkomt u locker- en crypto-ransomware-aanvallen
Zo kan uw organisatie ransomware-aanvallen voorkomen.
Houd software up-to-date
Software-updates zijn extreem belangrijk om alle soorten malware te voorkomen, inclusief ransomware. Malware maakt vaak misbruik van kwetsbaarheden in software. Als cybercriminelen dus geen software bijwerken zodra er een nieuwe update beschikbaar is, kunnen ze apparaten gemakkelijk infecteren. Moedig werknemers aan om hun software regelmatig bij te werken. Investeer indien nodig in een oplossing voor uw organisatie die regelmatige software-updates afdwingt op het apparaat van elke werknemer.
Leer werknemers hoe ze phishing-pogingen kunnen herkennen
Veel ransomware payloads worden geleverd via phishing-e-mails. Door werknemers op te leiden in het herkennen van phishing-pogingen kunnen ze voorkomen om het slachtoffer te worden. Het sturen van gesimuleerde phishing-tests is van de beste manieren om uw werknemers op te leiden in het omgaan met en het herkennen van phishing-pogingen. Deze tests kunnen worden gebruikt om te bepalen hoe goed werknemers in staat zijn om phishing te kunnen herkennen. Als werknemers dit lastig vinden, kan er meer opleiding worden gegeven om hun vaardigheden te versterken in het herkennen van phishing-pogingen.
Investeer in een wachtwoordmanager voor uw bedrijf
Sommige ransomware payloads vinden plaats nadat een cybercrimineel al heeft ingebroken in een systeem met behulp van een zwak of gecompromitteerd wachtwoord. Door te investeren in een zakelijke wachtwoordmanager kan er worden voorkomen dat er een ransomware-aanval plaatsvindt omdat er een zwak wachtwoord werd gebruikt. In plaats daarvan kunnen werknemers namelijk een sterk wachtwoord aanmaken voor elk account en al deze wachtwoorden veilig opslaan in een versleutelde kluis. Naast het aanmaken en opslaan van wachtwoorden, kunnen werknemers een dergelijke wachtwoordmanager ook gebruiken om wachtwoorden veilig te delen. Dit beperkt het risico op hacken wanneer wachtwoorden worden gedeeld met collega’s of derden.
Blijf beschermd tegen alle soorten ransomware
Uw organisatie moet oplossingen en beveiligingsmaatregelen implementeren om ervoor te zorgen dat ransomware niet gemakkelijk kan infiltreren op uw systemen. Dit betekent onder andere investeren in een wachtwoordmanager zoals Keeper®.
Wilt u uw organisatie beschermen tegen ransomware-aanvallen? Start vandaag nog een gratis zakelijke proefversie van 14 dagen van Keeper.